Z jakich materiałów wykonujemy blaty dla stołów? Przegląd popularnych rozwiązań

z-jakich-materialow-wykonujemy-blaty

Dobry blat stołowy znaleźć niełatwo. Musi on komponować się z pozostałymi elementami umeblowania, a zarazem spełniać wymagania praktycznego użytkowania. W zależności od otoczenia w jakim się znajduje, blat powinien być odporny m.in. na wodę, kwasy, zarysowania, wysoką temperaturę czy plamy z jedzenia. Kolejnym istotnym kryterium jest cena, jaką musimy zapłacić za wymarzony blat. Aby ułatwić Państwu zakup, dokonaliśmy charakterystyki najczęściej spotykanych materiałów na blaty stołowe.

Blat laminowany

Blat składający się z płyty wiórowej pokrytej laminatem. Produkt tego typu jest dość tani i łatwy w obróbce – jeśli mamy żyłkę majsterkowicza, możemy wykonać go własnoręcznie. Blat zazwyczaj wykańcza się listwą bądź zaokrągla fabrycznie. Jest odporny na wysokie temperatury, nie odbarwia się i łatwo go wyczyścić. Występuje w szerokiej gamie wzorów i kolorów, dzięki czemu nadaje się zarówno do stołów biurowych, jak i kuchennych.

Blat z płyty MDF

Podstawową różnicę między blatem laminowanym a MDF stanowi typ zastosowanej płyty. W przypadku MDF jest to płyta pilśniowa formowana na sucho. Stwarza ona szersze możliwości modelowania. Inne właściwości blatu z MDF (odporność na ścieranie, plamy, ciepło, wilgoć itd.) są tożsame z blatem laminowanym. Oba typy blatów wymagają też właściwego zabezpieczenia krawędzi – listwami metalowymi lub akrylowymi.

Blat drewniany

Klasyczny typ blatu – naturalny i ekologiczny.

Blaty lite i klejone są wykonywane z twardych odmian drzew liściastych. Wyróżniają się pięknem barw, rysunku słojów oraz łatwością obróbki. O drewno trzeba jednak dbać i należycie je impregnować. Uniwersalność estetyczna blatów drewnianych sprawia, że widujemy je zarówno w domu, jak i w biurze – komentuje ekspert firmy MEBLANT, producenta mebli biurowo-gabinetowych i kuchennych.

Blat z płytek ceramicznych

Blat bazujący na płytkach osadzanych na wodoodpornej płycie wiórowej. Zastosowane płytki są wyjątkowo twarde, nienasiąkliwe i odporne na tarcie oraz zarysowania. Bogactwo wzorów płytek sprawia, że jesteśmy w stanie zaprojektować blat dopasowany do własnych gustów. Trzeba jednak pamiętać, że płytki łatwo stłuc, zatem nie nadają się do każdego typu stołów i pomieszczeń. Przeważnie widujemy je w kuchniach.

Blat kamienny

Blaty kuchenne z kamienia naturalnego uchodzą za jedne z najlepszych. O ich walorach użytkowych decyduje rodzaj użytego kamienia. Do tych stosowanych najczęściej należą granit, marmur i piaskowiec. Wszystkie blaty kamienne cechują się niską podatnością na wysokie temperatury i wyjątkowymi walorami estetycznymi. Niestety mają też swoją cenę, dlatego nie wszystkich na nie stać.

Blat kompozytowy

Interesująca alternatywa dla blatu kamiennego, wykonana z materiału mineralno-akrylowego. Możliwa do opracowania w jednolitym kolorze lub imitacji kamienia. ,,Blat kompozytowy jest odporny na uderzenia, a także zaplamienia i chemikalia. Dostosowuje się do temperatury wnętrz, zatem nie jest zimny w dotyku. Można tworzyć z niego rozległe, wielofunkcyjne powierzchnie bez dostrzegalnych łączeń.

Blat konglomeratowy

Podstawę konglomeratu stanowi kruszywo kamienne zlepione żywicą. Taka mieszanka pozwala na uzyskanie blatu o kolorystyce przypominającej kamień naturalny.

W odróżnieniu od kamienia, blat konglomeratowy jest jednak o wiele lżejszy i znacznie cieplejszy. Łatwo utrzymać go w czystości. Jest też odporny na wysokie temperatury – zauważa specjalista MEBLANT.

Blat szklany

Blat szklany to element wyposażenia stołów kuchennych, a także stylowych stolików salonowych i barkowych. Do wyłożenia blatu stosuje się przede wszystkim wysokiej klasy szkło hartowane. Dzięki temu nie ryzykujemy jego rozbicia w trakcie codziennego użytkowania. W zależności od potrzeb estetycznych, szkło może przyjmować formę przezroczystą, barwioną w masie bądź z nadrukiem.

Blat metalowy

Ten rodzaj blatu jest przeważnie produkowany z aluminium lub stali (najlepiej nierdzewnej). Nadaje wnętrzu specyficznego, ,,industrialnego” charakteru. Materiał metalowy mocuje się do płyt lub specjalnego stelaża. Łatwo utrzymać go w czystości, jest odporny na wysoką temperaturę i nie gromadzą się na nim drobnoustroje. Świetnie sprawdza się nie tylko w kuchni, ale też np. na stołach roboczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *